1 Ιωαννης Μπαρκαγιαννης Ποινικολογος
barkagiannis edited this page 2 years ago
This file contains ambiguous Unicode characters!

This file contains ambiguous Unicode characters that may be confused with others in your current locale. If your use case is intentional and legitimate, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to highlight these characters.

Ένας ποινικολογος είναι κάποιος που βοηθά στη διερεύνηση εγκλημάτων συλλέγοντας και αναλύοντας φυσικά στοιχεία. Οι περισσότεροι ειδικεύονται τόσο στη διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος όσο και στην εργαστηριακή ανάλυση. Οι εγκληματίες μπορούν να εργάζονται πολλές ώρες κάτω από οδυνηρές συνθήκες.

Τι κάνει ένας ποινικολογος;

Σε έναν τόπο εγκλήματος, ένας ποινικολογος μπορεί να εκτελέσει τα ακόλουθα καθήκοντα:

Περπατήστε στη σκηνή για να προσδιορίσετε τι και πώς πρέπει να συλλεχθούν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Τραβήξτε φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος και αποδείξεις.

Κάντε σκίτσα του τόπου του εγκλήματος.

Κρατήστε γραπτές σημειώσεις για τις παρατηρήσεις και τα ευρήματά σας, όπως τη θέση και τη θέση των αποδεικτικών στοιχείων όπως βρέθηκαν.

Συλλέξτε όλα τα σχετικά φυσικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, δακτυλικών αποτυπωμάτων και σωματικών υγρών.

Καταγράψτε και διατηρήστε τα στοιχεία πριν τα μεταφέρετε σε εργαστήριο εγκληματικότητας.

Οι ποινικολογοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τσιμπιδάκια, μαύρα φώτα και εξειδικευμένα κιτ για τον εντοπισμό και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Εκτός από την επεξεργασία σκηνών του εγκλήματος, μπορούν επίσης να παρευρεθούν σε αυτοψίες. Οι ποινικολογοι που εργάζονται σε εργαστήρια χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και εργαστηριακό εξοπλισμό, όπως μικροσκόπια, όταν αναλύουν στοιχεία. Χρησιμοποιούν επίσης βάσεις δεδομένων υπολογιστών για να εξετάσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, το DNA και άλλα στοιχεία που συλλέγονται στους τόπους του εγκλήματος, προκειμένου να τα αντιστοιχίσουν με άτομα και πράγματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί. Οι περισσότεροι ποινικολογοι που εκτελούν εργαστηριακές αναλύσεις ειδικεύονται σε έναν συγκεκριμένο τύπο ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων, όπως το DNA ή τη βαλλιστική.

Όλοι οι ποινικολογοι συντάσσουν γραπτές εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τα ευρήματά τους και τις μεθόδους διερεύνησής τους. Πρέπει να μπορούν να εξηγούν τις αναφορές τους σε δικηγόρους, ντετέκτιβ και άλλους αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Επιπλέον, ενδέχεται να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο σχετικά με τα ευρήματά τους και τις μεθόδους τους.

Πώς είναι ο χώρος εργασίας ενός ποινικολογου;

Οι ποινικολογοι πρέπει να ταξιδεύουν σε διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από μια πόλη ή περιοχή, επειδή τα εγκλήματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε. Η διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος μπορεί να είναι οδυνηρή και δυσάρεστη επειδή οι ερευνητές βλέπουν πολλά ανησυχητικά αξιοθέατα. Οι ποινικολογοι εργάζονται σε κλιμακωτές βάρδιες ημέρας ή νύχτας και μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν υπερωρίες επειδή πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.